Zadelmak maken

 

Het zadelmak maken en beleren van een paard is in mijn ogen een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van een paard. De toekomst van het paard hangt hier letterlijk van af, het is dan ook van belang dat het goed gebeurd en het paard er zo min mogelijk stress aan ondervind. Daarom werken wij altijd met vast team aan mensen met ervaring .

 

Hoe ga ik te werk:

Het belangrijkste voor het zadelmak maken is de vertrouwensband tussen paard en ruiter. Die band begint al het opbouwen vanaf het eerste contact. Wanneer het paard hier op locatie komt moet het even wat tijd krijgen om te wennen en kennis te maken met mij. Dit gebeurt vooral de eerste dagen tijdens het binnen en buiten zetten en het voeren en verdere dagelijkse verzorging.  Wanneer het paard eenmaal door heeft wie ik ben begin het echte werk, het begint aan de longe. Tijdens het longeren krijgt het paard wat basis regels mee: Het laten leiden , het weg lopen voor druk, stem hulpen herkennen maar het belangrijkste van allemaal: het samenwerken met de mens. 

Wanneer het paard snapt wat de bedoeling is van het longeren gaan we langzaam opbouwen naar het lopen onder volledig tuigage. Ik begin met een hoofdstel en een longeersingel. Wanneer dit loopt zonder stress en spanning gaan we over op het zadel, dit is vaak allemaal al spannend genoeg voor de eerste week. 

Het is van belang om goed naar het paard te kijken, elk paard is anders en alle nieuwe indrukken moeten goed verwerkt kunnen worden voor ik door kan naar de nieuwe stap, om zo de stress momenten te beperken.

 

Voor het eerst opstappen:

De eerste keer hangen aan het zadel doe ik altijd samen met iemand van ons team  dit vooral omdat het paard dan in zijn vertrouwde omgeving is en mocht het paard het toch nog spannend vinden kan hij nooit wegvluchten. Dat het paard niet meteen vlucht voor iets wat hij spannend vind is heel belangrijk in het leerproces van een paard. Hij moet leren vertrouwen op de ruiter, als het paard steeds zou kunnen vluchten blijft er stress tijdens het werk. Wanneer het hangen goed gaat en het paard volledig accepteert en vertrouwd wat er gebeurd, stap ik op. Het op en af stappen blijf ik herhalen tot het moment weer aanbreekt dat het paard volledig accepteert en vertrouwd wat er gebeurt.

Wanneer het paard rustig rond kan stappen met de ruiter op zijn rug is het tijd voor de volgende stap. 

 

De eerste passen onder het zadel:

De eerste keer rijd in altijd een paard keer op en neer over de stal gang, dit doe ik om te voorkomen dat het paard in een keer af kan zetten en er vandoor zou kunnen gaan. Ook dit is een belangrijk leerproces. Wanneer het paard niet leert te vluchten blijft het altijd beter bewerkbaar in eventuele stressvolle situatie later in het leven.

Wanneer het paard rustig  kan draven in de longeerbak dit gaat meestal  goed omdat het paard al zoveel vertrouwen heeft opgedaan in de ruiter tijdens het voorwerk. Hierdoor kunnen we eigenlijk vaak meteen aan de slag met het rijden van het paard.  Wanneer het paard wat sterker is en wat beter in balans komt ga ik verder met het rijden in de bak.

Dan kan de verdere training beginnen. Je zal snel merken dat door de basis op wederzijds vertrouwen, de training een stuk voorspoediger verloopt.

Wij geven paard liefst pas weer mee als eigenaar of ruiter hier er zelf al een paar keer heeft op gereden .

Waarom om nog wat nodige aanwijzingen te geven en tips als paard naar huis vertrekt .